Ce este terapia psihologică prin Realitatea Virtuală?

Realitatea virtuală (VR, „virtual reality”) reprezintă ultima generație de dispozitive pentru simularea realității într-un mediu controlat. Deși cea mai mare aplicabilitate a realității virtuale este momentan în domeniul jocurilor pe calculator, au apărut și alte nișe în care s-a dezvoltat această tehnologie. Printre producătorii de echipamente de VR sunt Microsoft (Oculus Rift), HTC (Vive), Samsung (Gear).

VR-ul în domeniul psihologiei este o noutate și încă se descoperă noi moduri de a aplica tehnologia pentru îmbunătățirea terapiei. Printre utilizările VR-ului sunt expunerea la fobii, testarea reflexelor și abilităților de coordonare sau simularea mediilor de stres.

Una din cele mai mari provocări în tratarea fobiilor sau anxietăților cauzate de factori externi este monitorizarea progresului terapiei în afara ședințelor. Puși în fața factorilor de stres, pacienții trebuie să raționalizeze situația și să poată comunica psihologului dacă terapia funcționează sau dacă trebuie schimbat ceva. Folosind realitatea virtuală această problemă se rezolvă foarte ușor, pacientul fiind într-un mediu controlat în momentul în care este expus la factorii de stres. Astfel, terapeutul observă reacțiile acestuia și creează un plan de terapie mult mai eficient.

Noi folosim realitatea virtuală pentru mai mult de atât. Folosim VR-ul pentru a completa experiența transei hipnotice pe mai multe dimensiuni, accelerând astfel rezultatele acesteia. Și posibilitățile nu se opresc aici, și noi, odată cu tehnologia, găsim moduri noi în care putem crește și ne putem dezvolta.

Ce este Oculus Rift HD?

Oculus Rift HD este ultima generație de headset (căști) de VR de la Microsoft. Reprezintă standard-ul la nivel de industrie pentru realitate virtuală și beneficiază de cel mai mare suport din partea comunității și cea mai diversificată paletă de aplicații.

Pentru a putea folosi Oculus Rift HD este nevoie de un calculator extrem de performant, ridicând astfel costurile necesare foarte mult. Din acest motiv, tehnologia VR nu este accesibilă încă publicului larg, ca și orice altă tehnologie inovativă (a fost la fel cu telefoanele mobile, laptop-uri, etc).

În cadrul Cabinetului de Psihologie Adelina Buruș avem în dotare ultima generatie de Oculus Rift HD, împreună cu un calculator la configurație maximă în 2018, precum și un set Gear (Samsung) care poate fi folosit cu dispozitive mobile.

La ce să mă aștept?

Ședințele de terapie se bazeză în continuare pe fundamente teoretice solide, VR-ul este doar un instrument prin care efectele terapiei se amplifică și se accelerează. Scopul este de a focusa mai bine terapia pe anumite aspecte, nu de a distrage pacienții.

Există scenarii în care terapia prin realitate virtuală poate mări eficiența ședințelor de terapie, dar sunt altele în care nu se pretează. În Statele Unite ale Americii terapia prin realitate virtuală este folosită în scenarii precum stres post traumatic al veteranilor de război, expunere la diverse fobii (frica de înălțime, claustrofobie, frica de păianjeni, etc.). Avantajul terapiei prin realitate virtuală este că psihologul poate expune pacientul la factorul de stres într-un mediu controlat și poate gradual să acomodeze pacientul cu acesta. 

Programare