Terapia de cuplu
Diferențele într-un cuplu pot apărea în orice fază a relației, de la prima zi de căsătorie la 20 de ani de căsnicie. Este foarte important să nu ignorăm problemele care apar și să le confruntăm cât mai repede.
În cadrul terapiei de cuplu se vor aborda problemele existente cu ambii parteneri. Se va face o evaluare inițială, se va stabili un plan terapeutic, iar ulterior se vor face evaluări pe parcurs, pentru constatarea progreselor.
Cui i se adresează terapia de cuplu?
În fiecare relație există diferențe între parteneri (personalitate, modul de gândire, exprimarea emoțiilor, viziune, valori etc). Aceste diferențe, dacă nu sunt gestionate corespunzător, pot duce la conflicte.
Este important ca persoanele care nu găsesc o cale comună de rezolvare a problemelor din cuplu să ia în considerare apelarea la un specialist.
Pentru dezvoltarea și menținerea unei relații armonioase, pe lângă iubire, este necesară comunicarea și încrederea. Lipsa comunicării sau o comunicare deficitară duce la conflicte și la diferite impasuri în relație. În multe situații, rezultatul este o decizie luată impulsiv.
Este nevoie ca ambii parteneri să fie dispuși să participe la psihoterapia de cuplu, pentru ca aceasta să fie eficientă.
Cu ce te poate ajuta psihologul?
Terapeutul este cel care ghidează și observă obiectiv modul de funcționare în cuplu al celor două persoane. În funcție de complexitatea cazului se stabilește planul terapeutic și numărul necesar de ședințe.
Medierea diferențelor de opinie se realizează în cadrul ședințelor de psihoterapie sub coordonarea psihologului. Această metodă este eficientă pentru că se desfășoară într-un mediu neutru, astfel că ambele părți își pot exprima liber punctul de vedere.