Hipnoza Ericksoniană

Hipnoza reprezintă o formă de terapie folosită de foarte mult timp în psihoterapia individuală. Pe măsură ce studiile au avansat în acest domeniu, hipnoza a început să fie folosită pentru probleme medicale și psihologice.

Hipnoza ericksoniană, dezvoltată de către Milton Erickson, are la bază sugestiile indirecte. Acestea ajută clienții să își modifice percepția asupra problemelor și duce spre soluționarea acestora.

Hipnoza funcționează pe fondul unei stări de relaxare indusă, în decursul căreia subconștientul primește sugestiile, urmând să le pună în aplicare. Dacă ar fi să reprezentăm acest proces printr-un desen, ar fi astfel: se crează niște puncte care ulterior sunt conectate, rezultând o formă care este în congruență cu scopurile propuse.

psiholog hipnoză ericksoniană

Pașii unei ședințe de hipnoterapie

În prima ședință, vei avea o discuție cu terapeutul despre problemele și scopurile tale. Ulterior, ți se vor adresa mai multe întrebări pentru ca psihologul să își poată forma o părere cât mai precisă despre situație și împreună se stabilește un plan terapeutic. Ședințele de hipnoză ericksoniană vor urma după discuția inițială.

Când intri în starea de hipnoză, corpul tău va fi relaxat, însă vei fi perfect conștient și concentrat asupra sugestiilor primite. Această stare este asemănătoare stării de meditație. Terapeutul va folosi sugestiile stabilite cu tine folosind un ton al vocii calm.

Ce trebuie să știi despre hipnoză?

Oricine poate fi hipnotizat, atâta timp cât își dorește acest lucru. Nu poți fi hipnotizat împotriva voinței tale! De asemenea, dacă ești extrem de sceptic asupra efectului hipnozei sau ești speriat, rata de succes a hipnozei poate să scadă.

Menționăm de asemenea că toate sugestiile vor fi date în conformitate cu principiile personale, ale clientului. În caz contrar, aceste sugestii nu vor fi aplicate de către persoana hipnotizată. Clientul este conștient și nu suferă de amnezie pe parcursul ședinței, nici după aceasta.

În ce situații se folosește hipnoza?

Terapeutul apreciază dacă este nevoie să fie folosită hipnoza într-un anumit caz sau ar fi mai potrivită altă formă de terapie.

Hipnoza este folosită frecvent în cazuri pentru renunțare la diferite adicții (fumatul, alcoolul, jocurile de noroc etc.) sau pierdere în greutate.  Insomnia, anxietatea sau depresia sunt alte probleme rezolvabile prin intermediul acestei tehnici terapeutice.

De asemenea, poate fi folosită în controlul durerii cronice sau în creșterea stimei de sine.  

Este important de reținut că prin hipnoză poți ajunge să controlezi intensitatea durerilor. Această tehnică nu vindecă boli care necesită medicație sau tratamente medicale complexe (ex cancer sau boli cardiovasculare).

Hipnoza se poate practica doar de psihologi certificați pentru a obține rezultatele dorite. În Cluj Napoca singurul psiholog certificat în hipnoză ericksoniană este psiholog Adelina Buruș (vezi certificări aici).

Studii de caz

Practicând hipnoza ericksoniană ca parte a ședințelor de consiliere psihologică de peste 5 ani am avut ocazia să întâmpin multe situații în care alte metode terapeutice nu s-au dovedit a fi eficiente. Mai jos voi enumera câteva dintre cazurile în care pshioterapia prin hipnoză a funcționat cel mai bine

Dependența de fumat

Pacientul M. a venit în terapie pentru că își dorea foarte mult să renunțe la fumat. Acest obicei îi ocupa mult din timp și mulți bani lunar și bineînțeles îi degrada sănătatea. A mai încercat să renunțe la fumat și prin alte metode, precum cărți, aplicații pe telefon sau terapie convențională la psiholog.

Pentru a trece peste nevoia de fumat am folosit transa hipnotică în sesiunile de terapie. Am insistat pe aspectele care stau la baza nevoiei de a fuma, dar și pe efectele nocive ale acestuia. În decursul a 3 ședințe de psihoterapie pacientul a început să asimileze informația și fumatul a devenit mai puțin plăcut. De fiecare dată când începea să fumeze i se activau gândurile din terapie și își amintea de motivația pentru care nu ar trebui să continue gestul.

După 5 sesiuni de terapie prin hipnoză pacientul M a pierdut orice fel de atracție pentru acest obicei. Mai mult, în scurt timp după terminarea terapiei mi-a spus că nu suportă să simtă mirosul de țigară. În nici un caz nu există riscul să reia acest obicei vreodată.

Insomnia

Somnul este o nevoie fundamentală care dacă nu este îndeplinită poate avea un impact negativ puternic asupra vieții noastre. Starea de somn presupune relaxarea corpului (a mușchilor). Chiar dacă am avut o zi stresantă, agitată și cu multe emoții negative, în momentul în care adormim, corpul ar trebui să se relaxeze. Astfel și creierul va procesa informațiile de pe parcursul zilei într-un mod relaxant.
Insomnia apare atunci când există prea multă tensiune interioară și nu putem sa lăsăm gândurile să deruleze în fundal, fără a le da atenție. În acest fel este afectată starea psihică de pe parcursul zilei. Apare fatigabilitatea și sunt afectate și procesele de luarea de decizie și rezolvare de probleme.

Metoda terapeutică de hipnoză ericksoniană este o soluție pentru tulburările de somn. Datorită faptului că transa hipnotică presupune relaxare (opusul tensiunii), creierul ”trăiește” și învață această stare, pe care o poate reaplica în momentul în care clientul se pregătește să adoarmă. Sugestiile oferite în timpul transei hipnotice diferă și sunt individualizate, în funcție de bagajul emoțional și experiența de viață a fiecărui client. Anumite ameliorări se pot observa după prima sedință, însă numărul de ședințe diferă în funcție de problemele clientului și istoricul de tulburări de somn.

Exercițiul este foarte important! Cu cât exersăm mai mult starea de relaxare ( ex. zilnic), cu atât rezultatele se vor vedea într-un timp mai scurt.

Programare