Soluții pentru gândirea inflexibilă

de Adelina Buruș

Rezoluții în termenii gândirii inflexibile. Gândirea inflexibilă se regăsește și în situația în care punem presiune pe precizia cu care se ajunge la rezultat și la respectarea rezultatului.  Trebuie luăm in considerare flexibilitatea în gândire, detașarea de către rezultat și concentrarea asupra intenției și dorinței de a ajunge la acel rezultat. Multe persoane consideră că dacă nu ajung exact la rezultatul dorit, după pașii propuși inițial, au eșuat în acest plan. Este important să ne stabilim un plan de acțiune și să încercăm să îl respectăm, însă dacă ne permitem o flexibilitate în gândire pe măsura parcurgerii pașilor, cel mai probabil vom ajunge la rezultatul dorit cu mai puțin stres și frustrare acumulate în bagajul emoțional.

Se întâmplă adesea să ai rezultate diferite de cele la care te așteptai. Mai mult,  și drumul pe care ti-l imaginai până să ajungi la rezultate poate fi diferit.  Ce trebuie să faci când realizezi acest lucru și cum te descurci cu nemulțumirea pe care o simți?

Solutii pentru gandirea inflexibila

Acceptarea și adaptarea la situație. Dacă accepți o situație care nu a ieșit conform planurilor tale și observi că rezultatul este mai puțin satisfăcător în comparație cu cel pe care ți l-ai imaginat, nu înseamnă că te complaci în acea situație, că nu evoluezi. Acest lucru nu este în contradicție cu evoluția ta și cu dorința ta de a tinde spre perfecțiune. Din contră, te va pregăti pentru mai multe situații pe care nu le-ai luat în calcul, îți flexibilizează gândirea și îți deschide noi orizonturi pentu realizarea unor strategii mai complexe și mai sustenabile în timp.

Evaluarea situației.  O analiză mai detașată este necesară după obținerea fiecărui rezultat.  Acesta este momentul în care poți evolua cu adevărat, dacă ești dispus să vezi lucrurile cât se poate de obiectiv. Detașarea emoțională în evaluarea unui rezultat și a drumului pe care l-ai parcurs pentru a ajunge la acel rezultat te duce la concluzia despre acel lucru dacă este favorabil sau nu. Există diferite strategii pentru a analiza. Una dintre cele mai cunoscute este lista de  plusuri și minusuri. Este important să realizezi această listă purtând ”ochelarii obiectivi”, pentru a vedea unde s-a despărțit drumul dintre ceea ce îți doreai și ceea ce s-a întâmplat de fapt. De asemenea, viziunea obiectivă te va ajuta să vezi dacă totuși este bună și abordarea care a existat în realitate, chiar dacă este diferită de pașii pe care ți i-ai propus inițial.

Dacă ne permitem o flexibilitate în gândire pe măsura parcurgerii pașilor, cel mai probabil vom ajunge la rezultatul dorit cu mai puțin stres și frustrare acumulate în bagajul emoțional.”

Găsirea soluțiilor alternative. Dacă în urma evaluării idetifici factorii care se pot îmbunătăți și găsești modul de abordare potrivit, înseamnă că ai avut mai multe de câștigat. Ai reușit să evaluezi detașat emoțional o situație în care ai fost implicat, ai reușit să te adaptezi la situația respectivă și ai găsit abordări diferite care te vor ajuta să evoluezi – să faci lucrurile mai bine!

Curajul de a face schimbări. Orice evoluție interioară presupune ieșirea din zona de confort. Dacă ai trecut prin etapele menționate mai sus, vei constata că îți va fi mai ușor să faci anumite schimbări. Nu uita că marile schimbări încep cu modificări mai mici. Cu cât se întâmplă mai natural procesul și ai răbdare cu propria persoană, cu atât schimbarea va fi mai sustenabilă în timp. Pentru a simți stabilitate și siguranță interioară, este important să avem parte de rezultate care se mențin în timp.  

Este recomandat să ne menținem o viziune deschisă spre noi abordări, să fim dispuși să ne adaptăm la diferiți factori care apar pe parcursul drumului nostru și să analizăm situația și obiectiv, nu doar din prisma propriilor emoții.

Vrei să ne mai auzim? Înregistreză-te la newsletter-ul nostru.

Loading

Citește mai departe