Terapia CBT (Cognitiv-Comportamentală)

Terapia CBT este o formă de terapie dovedită științific. Ea se bazează pe legătura dintre cogniții (gânduri), emoții și comportamente, fiind centrată pe ”aici și acum”. Terapeutul și clientul lucrează în echipă pentru identificarea problemelor și găsirea soluțiilor adecvate. Fiind foarte structurată, CBT permite terapeutului, împreună cu clientul, să stabilească planul de terapie (pașii care urmează să fie făcuți) și să monitorizeze progresul.

Care sunt pașii în terapia CBT?

În prima ședință se face o evaluare, iar ulterior se realizează lista de scopuri terapeutice (lista de probleme la care urmează să se lucreze).
Pe parcursul ședințelor, clientul învață abilități sau strategii care să le folosească în vederea rezolvării problemelor.
Între ședințe, clientul primește anumite activități/sarcini pentru a pune în practică ceea ce s-a discutat pe parcursul ședinței.
Clientul va menține în timp aceste activități, datorită exersării lor și îndrumării din partea terapeutului.
Treptat, cliențul va învăța această abordare TCC și vor reuși să o pună în practică în viața de zi cu zi, în diferite situații.

Cui i se adresează terapia CBT?

Terapia CBT este o metodă fundamentală de psihoterapie folosită intr-o gamă largă de situații. Fiind o metodă terapeutică bazată pe procese logice, se pretează pentru orice tipologie de client, însă rezultatele cele mai bune se obțin cu persoanele cu gândire analitică (oameni de știință, programatori, matematicieni, arhitecți, etc.). Pe parcursul unei terapii se folosesc mai multe metode terapeutice, îmbunătățind și mai mult rezultatele CBT-ului prin combinație cu terapia prin hipnoză sau realitate virtuală

Te-ai întrebat vreodată...

… dacă reacțiile tale sunt datorate modului în care ai interpretat tu o situație, nu datorită situației în sine?
… cum ar fi să poți face față oricărei situații, indiferent de dificultatea ei?
… cum ar fi dacă ai reuși să îți controlezi gândurile care te împiedică de multe ori sa faci ceea ce ti-ai dorit?
Dacă ai devenit curios, fă o programare.

Programare