O pauză pentru creierul tău

de Adelina Buruș

Cu toții avem foarte multe gânduri în viața de zi cu zi. Pe unele le ascultăm, pe altele le lăsăm să deruleze în fundal și ne concentrăm asupra lor doar în anumite momente din zi sau din noapte.

Suntem obișnuiți să ne încărcăm programul cu diferite activități: job-ul, socializarea cu prietenii, sportul și altele. Mulți dintre noi nu luăm în considerare că ar fi de preferat zilnic să dăm puțin timp liber și creierului. Una dintre metode presupune deconectarea de la toți stimulii din exterior și trăirea liniștii din interior.

Chiar dacă în interiorul tău există îngrijorări sau o stare care te provoacă să găsești soluții, să iei anumite decizii, ar trebui să iei în considerare necesitatea relaxării mai întâi. În momentul în care ești mai liniștit, vezi lucrurile mai clar. Poți să faci o analiză mai bună a tuturor variabilelor existente și la un moment dat să găsești o soluție pe care o consideri ca fiind cea mai potrivită. Dacă te lași influențat și copleșit de starea de agitație, îngrijorare, cel mai probabil soluția nu va veni prea curând sau cel puțin nu în cea mai optimă formă.

Se vorbește tot mai frecvent în studii, pe rețele de socializare, în cărți de dezvoltare personală despre importanța meditației în viața de zi cu zi. Cei care încearcă această practică susțin că există îmbunătățiri la nivelul vieții personale  (o identificare mai bună a propriilor emoții, decizii luate mai conștient, o cunoaștere mai bună a propriei persoane, creșterea calității somnului etc.), în interacțiunile cu cei din jur și chiar la locul de muncă – o concentrare mai bună, memorie îmbunătățită. Explicația este simplă: dacă oferi zilnic creierului câteva momente de liniște, funcționarea lui se poate îmbunătăți semnificativ  într-un timp relativ scurt. Mulți încearcă să aibă momente de relaxare destul de frecvent: când sunt obosiți după programul de lucru, obișnuiesc să își ia câteva ore de relaxare, însă nu întotdeauna ceea ce se percepe a fi relaxare este într-adevăr relaxare și pentru creier (ex. Jocurile pe PC/Playstation/Xbox și alte activități asemănătoare). O relaxare adevărată pentru creier ar trebui să includă diminuarea supunerii lui la o activitate intensă.

psiholog cluj pauza pentru creierul tau

Meditația sau simpla stare de liniște pe care incerci să ți-o induci uneori este foarte benefică pentru activitate ulterioară a creierului. Pe lângă faptul că reușești să fii deconectat de la gândurile zilnice pentru câteva minute, te ajută să îți îmbunătățești și concentrarea, învățând să fii mai prezent în tot ceea ce faci.

În primă etapă probabil că vei observa că nu e ușor să ajungi la starea de relaxare, pentru că vei constata existența multor gânduri și dacă îți muți atenția de la unul, va veni altul și apoi altul.  Acest lucru necesită exercițiu și răbdare. Poți încerca mutarea atenției asupra respirației. Monitorizarea respirației profunde îți va ține creierul ocupat de la concentrarea asupra altor gânduri. În plus, îți va oferi corpului o stare tot mai profundă de relaxare. Ulterior poți petrece momente de liniște în interiorul tău și să te bucuri de relaxare.

Un alt exercițiu benefic, care ajută la relaxare este exersarea recunoștinței. Mutarea atenției de pe gândurile care îți provacă anxietate și îngrijorare asupra lucrurilor din viața ta pentru care poți fi recunoscător este o metodă bună de a-ți relaxa mintea. Această practică aduce o stare de bine în întregul corp și ar ajuta să îți notezi experiența.

Cei care încearcă meditația susțin că există îmbunătățiri la nivelul vieții personale, în interacțiunile cu cei din jur și chiar la locul de muncă.

De asemenea, vizualizarea a ceea ce îți dorești sau a ceea ce ai nevoie ar putea fi de ajutor în obținerea unei stări de relaxare. Vizualizarea creativă este un exercițiu de mindfulness și implică imaginarea a ceea ce ți-ai dori să se întâmple în viața ta sau cum ai vrea să te simți. Acest exercițiu ar fi de preferat să fie realizat fără a te concentra asupra găsirii soluțiilor pentru a ajunge în acea situație. Trebuie să te concentrezi doar asupra imaginilor și stresul nu va mai fi perceput atât de intens.

Ține ochii închiși în timpul exercițiilor. Te va ajuta să te detașezi de stimulii vizuali și când vei deschide ochii este posibil să vezi totul în jurul tău într-o lumină mai bună.

Petrece timp de calitate cu propria persoană. Cu cât îți aloci mai frecvent timp doar cu propria persoană, cu atât relația cu sine se va îmbunătăți. Învață să te asculți și să-ți identifici nevoile.  

Scrie-ti gândurile și sentimentele. Vei observa cât de eliberator poate fi acest exercițiu.

Ascultă muzica preferată. Își va induce o stare de realxare.

Fă plimbări în natură. Aceast lucru reduce activitatea din zona creierului responsabilă pentru ruminație.

Pe lângă momentele zilnice de relaxare ar trebui luat în considerare și câte un concediu, pentru a te putea deconecta de la rutina zilnică. Probabil există de multe ori tentația să lucrezi mai mult, însă îți vei fi recunoscător pentru decizia unui concediu.

Dacă îți faci un obicei zilnic de a avea câteva momente de relaxare profundă, vei observa schimbări seminificative pe toate planurile, deoarece o minte liniștită poate oferi o viziune mai clară asupra tuturor lucrurilor din interiorul tău și din jurul tău și implicit găsirea soluțiilor potrivite pentru tine.

Vrei să ne mai auzim? Înregistreză-te la newsletter-ul nostru.

Loading

Citește mai departe