Comunicarea asincronă și lucratul de acasă de Adrian Buruș Cei care sunt trecuți de 30 ani cu siguranță își amintesc …
Motivele care ne împiedică să ajungem la rezoluțiile propuse
de Adelina Buruș
La fiecare început de an, mulți oameni obișnuiesc să își facă o listă de rezoluții. Unele dintre ele se regăsesc pe listele din anii anteriori, altele sunt îmbunătățiri ale rezoluțiilor din trecut și altele sunt idei noi pe care am dori să le punem în practică.
Voi prezenta mai jos câteva dintre motivele datorită cărora unele rezoluții nu se îndeplinesc și cum putem facilita atingerea obiectivelor propuse.
Expectanțe nerealiste – Uneori ne dorim să adoptăm anumite comportamente care nu coincid cu stilul de viață cu care suntem obișnuiți și nu sunt nici în congruență cu tabieturile noastre zilnice. Este normal și benefic să dorim să facem schimbări, să evoluăm. Însă, acest lucru trebuie analizat în detaliu și structurat pe pași. Atunci când avem anumite așteptări care nu se pot pune în practică atât de ușor precum ne imaginăm, apare diferența între aceste așteptări și realitate. Această diferență are șanse să se transforme în frustrare și dezamăgire – atât față de situație, cât și față de propria persoană.
Așadar, este de preferat să facem o analiză mai detaliată și un plan cât mai realist pentru a putea atinge rezoluțiile dorite.
Rezoluții în termenii gândirii inflexibile – în această situație se pune presiune pe precizia cu care se ajunge la rezultat și la respectarea rezultatului. Ar fi de preferat să luăm in considerare flexibilitatea în gândire, detașarea de către rezultat și concentrarea asupra intenției și dorinței de a ajunge la acel rezultat. Multe persoane ar considera că dacă nu ajung exact la rezultatul dorit, după pașii propuși inițial, au eșuat în acest plan. Desigur, este important să ne stabilim un plan de acțiune și să încercăm să îl respectăm, însă dacă ne permitem o flexibilitate în gândire pe măsura parcurgerii pașilor, cel mai probabil vom ajunge la rezultatul dorit cu mai puțin stres și frustrare acumulate în bagajul emoțional.
„ Potențialul interior este nelimitat, trebuie doar să avem încredere în propria persoană și să ne amintim de situațiile în care am realizat ceea ce ne-am propus.”
Procrastinare – Sună cunoscut gândul ” Nu am dispoziție să fac lucrul x acum. Îl voi face mai târziu.”? Este normal să ne regăsim în această situație, însă realizarea rezoluțiilor depinde de frecvența apariției aceastui gând. Revin la ideea de analizare detaliată a scopului propus și a pașilor pe care trebuie să îi urmăm pentru a atinge acel scop. Când constatăm că avem tendința să amânăm acțiunea, ar fi de preferat să identificăm motivele pentru care facem acest lucru și ce putem face pentru a depăși acest obstacol.
Încrederea scăzută în propriile resurse – ”Mi-am tot propus lucrul acesta și oricum nu îl pot realiza, în consecință nu cred că sunt în stare să îl fac”. Acesta este un gând întâlnit frecvet, care ar trebui să ne îndrepte spre o autoanaliză mai rațională. Ar fi de preferat să evităm evaluarea personală negativă și să încercăm să ne concentrăm pe adevăratele motive pentru care nu am putut realiza un anumit lucru. Potențialul interior este nelimitat, trebuie doar să avem încredere în propria persoană și să ne amintim de situațiile în care am realizat ceea ce ne-am propus.
Din experiența mea în cadrul cabinetului și a literaturii de specialitate, consider că este important să ne evaluăm rezoluțiile în termeni cât mai realiști și să facem un plan pentru realizarea lor care să fie în congruență cu ceea ce suntem, ceea ce simțim și ceea ce dorim să devenim.
Vrei să ne mai auzim? Înregistreză-te la newsletter-ul nostru.
Citește mai departe
O pauză pentru creierul tău
O pauză pentru creierul tău de Adelina Buruș Cu toții avem foarte multe gânduri în viața de zi cu zi. …
Încrederea în sine – o cauză sau un efect al succesului? (I)
Încrederea în sine – o cauză sau un efect al succesului? (I) de Adelina Buruș Creșterea încrederii în propria persoană …
Învingerea procrastinării
Învingerea procrastinării de Adelina Buruș Procrastinare – Sună cunoscut gândul ” Nu am dispoziție să fac lucrul x acum. Îl …
Soluții pentru gândirea inflexibilă
Soluții pentru gândirea inflexibilă de Adelina Buruș Rezoluții în termenii gândirii inflexibile. Gândirea inflexibilă se regăsește și în situația în …
Expectanțele nerealiste
Expectanțele nerealiste de Adelina Buruș Acum voi începe să detaliez motivele care ne împiedică să ajungem la rezoluțiile propuse. Uneori ne …
Motivele care ne împiedică să ajungem la rezoluțiile propuse
„ Potențialul interior este nelimitat, trebuie doar să avem încredere în propria persoană și să ne amintim de situațiile în care am realizat ceea ce ne-am propus.”
Depășirea fobiilor pentru intervențiile estetice prin hipnoză
Depășirea fobiilor pentru intervențiile estetice prin hipnoză de Adelina Buruș Frumusețea complexă – ”Trebuie să ne acceptăm necondiționat – să acceptăm …