Învingerea procrastinării

de Adelina Buruș

Procrastinare – Sună cunoscut gândul ” Nu am dispoziție să fac lucrul x acum. Îl voi face mai târziu.”? Este normal să ne regăsim în această situație, însă realizarea rezoluțiilor depinde de frecvența apariției aceastui gând. Revin la ideea de analizare detaliată a scopului propus și a pașilor pe care trebuie să îi urmăm pentru a atinge acel scop. Când constatăm că avem tendința să amânăm acțiunea, ar fi de preferat să idetificăm motivele pentru care facem acest lucru și ce putem face pentru a depăși acest obstacol. 

procrastinare psiholog

Procrastinarea este o capcană în care mulți dintre noi cădem. Ea poate lua diferite forme, cum ar fi pregătirea excesivă pentru sarcina care dorim să o facem, pauze frecvente (tot în ideea pregătirii), timpul petrecut pe rețelele de socializare și multe alte situații asemănătoare. Cu alte cuvinte, noi alegem să facem alte activități, de multe ori cu o importanță mai scăzută față de activitatea propusă initial. 

Conflictul interior apare atunci când conștientizezi că a trecut mult timp în care puteai fi productiv pentru atingerea scopului propus, însă ai ales să faci alte acțiuni. În acel moment apar sentimentele de vinovăție, rușine sau furie față de propria persoană.

La fel ca orice altă provocare interioară, este important în primul rând să recunoști că procrastinezi.

Conflictul interior apare atunci când conștientizezi că a trecut mult timp în care puteai fi productiv pentru atingerea scopului propus, însă ai ales să faci alte acțiuni.

Mai jos voi prezenta câteva dintre semnele existenței procrastinării:

  • Constați că o activitate pe care îți doreai să o faci este pusă de mult timp pe pauză.
  • Programul tău este încărcat cu activități prea puțin importante.
  • Aștepți să ai o bună dispoziție pentru a putea începe activitatea propusă.
  • Începi un pas important cu o pauză lungă.
  • Te informezi despre aceleași aspecte ale sarcinii fără a lua o decizie care să te ajute să înaintezi.

Cum poți învinge procrastinarea? Este nevoie de voință, odată ce ai identificat existența ei în viața ta.

Concentrează-te pe verbul ”a face”, nu pe ”a evita/ a amâna”.  Pentru a putea fi prezent în activitatea ta, este necesar să notezi sarcina care trebuie să o faci cu toate specificațiile ei, în detaliu, pentru a-ți oferi posibilitatea să bifezi fiecare acțiune întreprinsă. Pe lângă organizarea pe care o vei dobândi  făcând acest lucru, vei simți și satisfacție pe măsură ce bifezi tot mai multe căsuțe.

Prioritizează activitățile. După ce ai realizat lista de activități, îți va fi de ajutor să le prioritizezi, pentru a nu te pierde în detalii și pentru a avea o viziune mai clară asupra pașilor pe care trebuie să îi parcurgi.  După ce ai prioritizat, este important să respecți lista și să nu treci la următoarea activitate până nu ai finalizat-o pe cea la care lucrai!

Elimină factorii distractori. Tu te cunoști și știi care sunt factorii care îți pot distrage atenția de la activitatea pe care o faci și știi că prezența lor nu te va duce la îndeplinirea scopului propus. Așa că îți revine în sarcină să te ții departe de acești factori atâta timp cât lucrezi.

Rezolvă problemele de îndată ce apar. Cu cât ești mai prezent în activitățile pe care le faci, cu atât vei reuși să rezolvi mai multe probleme. Dacă îți propui să rezolvi problemele în momentul în care ele apar și nu le lași să se adune, îți vei ușura munca mai mult decât ai putea crede.

Stabilește-ți deadline-uri. Acest pas te va ajuta să eviți cu succes procrastinarea, deoarece nu vei avea timp pentru ea.

Oferă-ți recompense.  Poți să îți faci un obicei din a-ți oferi recompense după fiecare sarcină grea pe care ai finalizat-o. În acest mod te vei obișui să sărbătorești împlinirea interioară care o vei avea când constați că ai finalizat activități care înainte obișnuiai să le amâni.

Este important să analizezi acțiunile tale și modul în care îți desfășori activitățile, pentru a evita obișnuința cu procrastinarea. Prin parcurgerea pașilor menționați mai sus vei simți o determinare tot mai mare să continui acest drum și să ajungi la scopurile propuse.

Vrei să ne mai auzim? Înregistreză-te la newsletter-ul nostru.

Loading

Citește mai departe