Comunicarea asincronă și lucratul de acasă de Adrian Buruș Cei care sunt trecuți de 30 ani cu siguranță își amintesc …
Expectanțele nerealiste
de Adelina Buruș
Acum voi începe să detaliez motivele care ne împiedică să ajungem la rezoluțiile propuse.
Uneori ne dorim să adoptăm anumite comportamente care nu coincid cu stilul de viață cu care suntem obișnuiți și nu sunt nici în congruență cu tabieturile noastre zilnice. Este normal și benefic să dorim să facem schimbări, să evoluăm. Însă, acest lucru trebuie analizat în detaliu și structurat pe pași. Atunci când avem anumite așteptări care nu se pot pune în practică atât de ușor precum ne imaginăm, apare diferența între aceste așteptări și realitate. Această diferență are șanse să se transforme în frustrare și dezamăgire – atât față de situație, cât și față de propria persoană.
Așteptările ne determină realitatea – dacă suntem convinsi că ne vom atinge scopurile, există șanse mari să se întâmple acest lucru. Când ne proiectăm așteptări nerealiste, avem șanse mari să eșuăm, ceea ce poate duce la emoții negative, comportamente inadecvate și trasarea unor concluzii greșite.
Cercetătorii au demonstrat că oamenii care au încredere în ei înșiși și în ceea ce își doresc au șanse mai mari să își ducă planul la bun sfârșit. Explicația este că aceste persoane reușesc să vadă problemele din mai multe unghiuri și să se identifice soluția cea mai potrivită.
”Așteptările nerealiste presupun un nivel mai mare de control pe care în general nu îl deținem în toate situațiile.”
Voi prezenta câteva dintre așteptările cele mai comune în rândul oamenilor, care pot duce spre dezamăgire:
”Toată lumea ar trebui să mă placă.” Știm că nu toți oamenii sunt la fel și nu gândesc la fel. Acesta este motivul pentru care s-ar putea să existe oameni care nu te plac și asta ar fi de preferat să fie în regulă pentru tine. Cu cât încercăm mai mult să ne însușim această idee, cu atât putem trăi mai liniștiți și vom avea mai puține momente de dezamăgire. Adevărul este că nu putem să facem în așa fel încât toți să ne placă, indiferent de cât de mult am încerca. Acest lucru ar trebui să ne motiveze să fim cât mai autentici.
”Trebuie doar să aștept oportunitățile, ele vor apărea.” Atâta timp cât nu depundem suficient efort pentru ceea ce ne dorim, nu ar trebui să aștepăm oportunitățile. În general, este necesar să căutăm aceste oportunități, să muncim pentru scopul propus și apoi să ne bucurăm de rezultatele obținute.
”El/ea ar trebui să știe ce gândesc.” Este unul dintre gândurile care duc la multe conflicte. Atâta timp cât nu interactionezi cu un om cu supraputeri, în general, este indicat să exprimi ceea ce gândești, dacă doreșiti ca celălalt să înțeleagă ideea. Comunicarea este cheia rezolvării problemelor. Faptul că noi ne aștepăm ca celălalt să știe ce gândim este un impediment în multe relațiii, care duce atât la dezamăgire profundă, cât și la deteriorarea relației.
”Viața ar trebui să fie corectă.” ”Dacă eu sunt corect cu cineva sau într-o anumită situație, mă aștept să mi se întoarcă acea corectitudine.” Acest gând apare la majoritatea oamenilor. Chiar dacă în rânduri repetate ni s-a dovedit contrariul, avem tendința să credem în continuare acest lucru, fiind dezamăgiți de multe ori.
Ar fi de preferat să fim conștienți că nu putem controla toate situațiile și acțiunile tuturor oamenilori pentru a ne asigura că lucrurile se desfășoară într-un mod corect.
Așteptările nerealiste presupun un nivel mai mare de control pe care în general nu îl deținem în toate situațiile. Cu cât ne flexibilizăm mai mult gândirea și ne permitem să fim și surprinși uneori, cu atât ne ușurăm mai mult existența, așadar gestiunea corectă a așteptărilor este esențială.
O provocare pentru fiecare dintre noi ar fi să analizăm așteptările pe care le avem, să reflectăm asupra efectului așteptărilor noastre și să fim dispuși să facem modificări pentru a deveni o versiune mai buna a propiei persoane.
În următoarele articole voi detalia restul motivelor care ne împiedică să ajungem la reozluțiile propuse.
Vrei să ne mai auzim? Înregistreză-te la newsletter-ul nostru.
Citește mai departe
O pauză pentru creierul tău
O pauză pentru creierul tău de Adelina Buruș Cu toții avem foarte multe gânduri în viața de zi cu zi. …
Încrederea în sine – o cauză sau un efect al succesului? (I)
Încrederea în sine – o cauză sau un efect al succesului? (I) de Adelina Buruș Creșterea încrederii în propria persoană …
Învingerea procrastinării
Învingerea procrastinării de Adelina Buruș Procrastinare – Sună cunoscut gândul ” Nu am dispoziție să fac lucrul x acum. Îl …
Soluții pentru gândirea inflexibilă
Soluții pentru gândirea inflexibilă de Adelina Buruș Rezoluții în termenii gândirii inflexibile. Gândirea inflexibilă se regăsește și în situația în …
Expectanțele nerealiste
Expectanțele nerealiste de Adelina Buruș Acum voi începe să detaliez motivele care ne împiedică să ajungem la rezoluțiile propuse. Uneori ne …
Motivele care ne împiedică să ajungem la rezoluțiile propuse
„ Potențialul interior este nelimitat, trebuie doar să avem încredere în propria persoană și să ne amintim de situațiile în care am realizat ceea ce ne-am propus.”
Depășirea fobiilor pentru intervențiile estetice prin hipnoză
Depășirea fobiilor pentru intervențiile estetice prin hipnoză de Adelina Buruș Frumusețea complexă – ”Trebuie să ne acceptăm necondiționat – să acceptăm …