Performance Management

Management-ul performanței unei echipe (Performance management) este una dintre fațetele poziției de manager pe care de multe ori o confundăm cu micro-management sau o neglijăm complet. Mai ales în companiile mici și medii, echipele sunt luate ca atare și manager-ul nu intervine în niciun fel pentru a modifica performanța echipei.

Capcana cea mai des întâlnită în încercările de a face performance management este micro-management-ul echipei. Micro-management-ul se întâmplă când manager-ul este concentrat pe fiecare activitate a membrilor echipei și încearcă să măsoare fiecare acțiune în speranța că va obține o imagine mai bună despre performanța echipei. Este și una din greșelile cele mai des întâlnite la managerii fără experiență, fiind un răspuns limbic la lipsa controlului și așteptărilor nerealiste.

Performanța unei echipe depinde de o mulțime de factori, dintre care unii sunt în controlul nostru în timp ce alții nu. Din postura de manager putem controla climatul în care echipa lucrează prin procese bine puse la punct, cultura corectă și prin exemplu personal. În ceea ce privește factorii pe care nu îi putem controla, putem gestiona percepția echipei pentru a minimiza efectele negative și a transforma o problemă într-o oportunitate de creștere.

Care sunt metricile corecte?

Depinde. Fiecare companie, proiect și echipă are nevoie de un set particular de metrici. Există seturi predefinite de metrici pentru diverse metodologii (Waterfall, Scrum, Kanban etc.) care oferă informații bune despre performanța echipei, dar de multe ori nu sunt suficiente pentru a face proiecții exacte.

Performanța echipei sau performanța individuală?

Ambele. Problemele pe care le întâmpinăm cu performanța echipei nu sunt întotdeauna rezolvate de soluțiile problemelor de performanță individuală și nici vice-versa. În cadrul sesiunilor de performance management coaching vom discuta despre perspectiva managerului și a membrului echipei la aceeași problemă, precum și modalități de a culege feedback de la echipă vis-a-vis de anumite situații sau inițiative.

Care sunt tool-urile pe care le vom discuta?

Vom începe de la setul de tool-uri pe care le ai la dispoziție acum și vom identifica ce metrici poți obține și ce metrici îți lipsesc. Vom vedea exemple de colectare de metrici din Excel, TFS, Jira si cum putem să extragem informații relevante din datele pe care le ai. În cazul în care încă nu ți-ai definit setul de tool-uri vom începe cu acest lucru. A face performance manangement fără tool-urile potrivite e ca și cum ai construi o casă cu un set de tacâmuri; o vei face până la urmă, dar probabil că nu te vei bucura prea mult de ea.

Conflict management?

Transmiterea feedback-ului negativ la un membru din echipă nu este o experiență plăcută niciodată, dar nu înseamnă că nu poate să fie cel puțin educativă. Vom discuta scenariile din viața reală în care feedback-ul despre performanța individuală trebuie dat și cum se rezolvă situațiile conflictuale care pot apărea. 

Programare